Donderdag was er een korte perstour van de Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam.

De Spaanse Rijschool maakt gebruik van Lipizzaners. Alleen hengsten mogen meedoen aan de shows. De merries worden ingezet voor de fokkerij in Piber. Daar wordt vervolgens een strenge selectie gemaakt. Alleen de beste hengsten mogen naar de Spaanse Rijschool in Wenen.

De training van de paarden begint op vierjarige leeftijd. Door een rustige trainingsopbouw kunnen de paarden lang mee op het hoogste niveau en zijn hengsten van 25 jaar geen uitzondering bij de Spaanse Rijschool. Op twaalfjarige leeftijd bereiken de paarden het hoogste niveau. De training gaat daarna nog steeds verder om de oefeningen te perfectioneren. Tot de leeftijd van twintig jaar noemen ze het paard bij de Spaanse Rijschool nog steeds een jonge hengst.

De paarden van de Spaanse Rijschool hebben twee namen. De eerste naam staat voor de vaderlijn en de tweede naam is de naam van de moeder.

Lipizzaners zijn er van origine in alle kleuren zoals zwart, bruin, vos en valk. Echter werd er zo'n 450 jaar geleden besloten om op schimmelkleur te selecteren bij het fokken. Vandaag de dag gebruiken ze bij de Spaanse Rijschool nog steeds voornamelijk schimmels. Echter hebben ze altijd een bruine hengst op stal staan. Ze geloven dat deze traditie geluk brengt.

Veel ruiters en amazones dromen ervan om bij de Spaanse Rijschool te werken. Er solliciteren dan ook honderden mensen. Van al die sollicitaties worden iedere vijf jaar maar vier mensen toegelaten om aan het opleidingstraject te beginnen. De selectie is erg streng en de kans dat je erbij komt erg klein. Als je door de selectie heen bent ben je er nog niet. Dan begint de uitdaging pas echt om ook daadwerkelijk bij de Spaanse Rijschool te blijven. Een groot deel van de leerlingen haakt daarna alsnog af, omdat het te zwaar is. Er wordt veel van de ruiters verlangd.

Hannah Zeilthofer is in 2008 op 21-jarige leeftijd toegelaten tot de Spaanse Rijschool. Tot die tijd waren er nog niet eerder vrouwen toegelaten tot de prestigieuze rijschool. Na het afronden van de opleidingen werd zij afgelopen jaar als eerste vrouw ooit bevorderd tot Bereiter.

Andreas Hausberger is Oberbereiter bij de Spaanse Rijschool. Hij vertelt dat het erg belangrijk is dat de ruiters een goede band met hun paard hebben. Alleen dan kan er volmaakte harmonie ontstaan tussen paard en berijder. Hij zegt dat de Spaanse Rijschool voor hem zijn doel in het leven is. Hij ziet zijn werk niet als een baan, maar als een manier van leven.

De opleiding van de ruiters kan zo'n tien jaar duren voor ze het hoogste niveau bereiken. Andreas zegt dat er drie woorden zijn waarmee je de opleiding kan samen vatten: 'bloed, zweet en tranen.'